اکسترن - سایت تخصصی پزشکی و سلامتی

اکسترن سایت تخصصی پزشکی و دارای مقالات معتبر پیرامون بیماری‌ها نظیر ام اس و پسوریازیس و آزمایشات پزشکی و دانلود کتاب‌های پزشکی، داروسازی و پرستاری است

آنژین چیست؛ بررسی علائم و روش‌های درمان آنژین

اکسترن مسؤلیتی در قبال این تبلیغ نداردبروز شده در
مرد جوان با درد قفسه سینه که دست بر روی سینه گذاشته

در این مطلب قصد داریم به اصلی‌ترین و مهم‌ترین مباحثی که در رابطه با آنژین وجود دارد بپردازیم. در ادامه درباره علائم و روش‌های درمانی آنژین صحبت کرده و مطالبی را در این زمینه بیان می‌کنیم. با ما همراه باشید تا به سوالات شما درباره این بیماری قلبی پاسخ داده و به شما بگوییم چگونه می‌توانید روند تشخیص و درمان آن را پیگیری کنید.

آنژین چیست؟

آنژین در واقع یک اصطلاح پزشکی بوده که برای درد قفسه سینه و ناراحتی ناشی از اختلال موقت در جریان اکسیژن و خون به قلب استفاده می‌شود. این ناراحتی را افراد به صورت احساس خفگی، فشردگی یا سوزش توصیف می‌کنند که این علائم معمولا در پشت استخوان سینه و مرکز قفسه سینه رخ می‌دهد. معمولا این اتفاق به صورت یک رویداد کوتاه مدت صورت می‌گیرد و در حد چند دقیقه طول می‌کشد.

درد قفسه سینه به دنبال آنژین
درد قفسه سینه

در واقع می‌توان گفت این اتفاق یک هشدار بوده که در صورت درمان نکردن، شما را در معرض ضربان قلب نامنظم، خطر حمله قلبی و‌ایست قلبی قرار می‌دهد. آنژین علائمی از بیماری عروق کرونری بوده که یکی از متداول‌ترین و عمده‌ترین بیماری‌های قلبی محسوب می‌شود. زمانی که موادی چسبناک به نام پلاک در رگ‌های خون رسان قلب انسداد ایجاد کنند؛ منجر به بروز بیماری آنژین می‌شود.

بررسی علائم آنژین

احساس سنگینی و فشار در قفسه سینه یکی از مهم‌ترین علائم آنژین است. این ناراحتی که گاهی مانند احساس گرما یا مچاله شدن نیز بیان می‌شود؛ در وسط قفسه سینه و پشت استخوان جناغ سینه به وجود می‌آید. ناراحتی مربوط به آنژین برخلاف درد‌های مربوط به دیواره قفسه سینه که محدود به یک محل مشخص از قفسه سینه و به صورت نقطه‌ای هستند؛ حالت پراکنده داشته و منتشر می‌شود. این درد پس از شروع ناراحتی در قفسه سینه، می‌تواند به ناحیه بالای شکم، ‌شانه و دست چپ، فک و گاهی پشت قفسه سینه کشیده شود.

در بعضی از بیماران ندرتا انتشار درد به گردن یا دست چپ با شدت بالاتری احساس شده و بر خلاف آن در برخی دیگر درد وسط قفسه سینه شدت کم‌تری دارد. به ندرت بیمارانی هم هستند که درد دست چپ، ناحیه گردن یا ‌شانه چپ تنها علامت‌های آنژین در آن‌ها است.

ناراحتی آنژین قلبی با توقف یا کاهش شدت فعالیت بدنی یا با استفاده از قرص‌های نیتروگلیسیرین زیرزبانی از بین می‌رود. به غیر از علائم ذکر شده، علائم دیگری هم ممکن است همراه با angine pectoris وجود داشته باشد:

  • تهوع
  • سرگیجه و خستگی
  • عرق سرد
  • احساس خفگی و تنگی نفس
  • گاهی احساس سبک سر

درد سینه معمولا در برخی از بیماران به ویژه بیماران دیابتی، افراد مسن و خانم‌ها، بسیار خفیف بوده یا وجود ندارد. به جای آن علائم جانبی به عنوان علائم اصلی خود را نشان می‌دهند.

روش تشخیص آنژین

روش‌های مختلفی برای تشخیص آنژین وجود دارند. بدین صورت که پزشک با توجه به علائمی که بیمار گزارش می‌کند و با معاینه بدنی، وقوع آن را تشخیص می‌دهد. بیماران اغلب با عبارات مختلف احساسات خود همچون فشار، احساس سنگینی، گرفتگی، سوزش و درد را بیان کرده و بین قفسه سینه را به عنوان محل درد نشان می‌دهند.

در طی حمله آنژین، پزشک به فشارخون و ضربان قلب بیمار توجه کرده و آزمایشات مختلفی برای تعیین علل ایجاد آنژین و تشخیص شدت هر گونه آسیب قلبی و… انجام می‌شود:

انجام تست ورزش

از بیمار در حالی که با شرایط کنترل شده در حال تحرک است؛ یک الکتروکاردیوگرام گرفته می‌شود. در این شرایط به ارزیابی قلب می‌پردازند. بنابراین ممکن است حتی برای بیماری که دچار آسیب گسترده قلب شده الکتروکاردیوگرام طبیعی باشد.

تست ورزش برای قلب
تست ورزش

تصویر‌برداری هسته‌ای

از یک ماده رادیواکتیو مانند تالیم برای انجام این تست استفاده می‌شود که به بیمار تزریق شده تا از قلب تصاویر واضحی به دست آید. انجام این کار همراه با تست ورزش مفید است.

اکوکاردیوگرافی

اطلاعات بسیار خوبی می‌توان با استفاده از اکوی قلب درباره قدرت انقباض قلب و وضعیت عملکرد آن کسب کرد. همچنین انجام اکوکاردیوگرافی بهترین راه حل برای بررسی بیماری دریچه‌های قلب و ضخامت قلب محسوب می‌شود.

روش های درمان و داروهای موثر در درمان آنژین

در واقع می‌توان گفت درمان آنژین به علت وقوع آن بستگی دارد. اگر چه شایع‌ترین علت آن تنگی عروق کرونر است. اما اصلاح شرایط که به تشدید علائم منجر می‌شود؛ می‌تواند در کاهش درد قلبی نقش مؤثر و بسزایی داشته باشد. از این موارد می‌توان به کنترل فشار خون بالا، درمان کم خونی، درمان سایر بیماری‌های قلب همچون بیماری دریچه‌های قلب و نارسایی قلب اشاره کرد.

تغییر شیوه‌ی زندگی

تغییر شیوه زندگی اولین قدم در درمان آنژین ناشی از تنگی عروق کرونر است. زیرا یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیر‌گذار در ایجاد و تشدید علائم تنگی عروق کرونر شیوه زندگی غلط است و با اصلاح آن می‌توان در بهبود بیماری و آنژین قلب نقش مهم و بسزایی داشت. از این تغییرات در شیوه زندگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در صورت بالا بودن وزن، کاهش آن و رسیدن به محدوده وزنی سالم
  • ترک مصرف سیگار
  • انجام فعالیت و حرکات بدنی که بهتر است قبل از شروع ورزش و این فعالیت‌ها با پزشک خود مشورت کنید.
  • بهبود روش‌های تغذیه، اجتناب از مصرف غذا‌های مضر و جایگزینی غذا‌های سالم برای قلب

مصرف دارو

راه حل و اقدام بعدی برای درمان angine pectoris، مصرف دارو است. برای کاهش علائم آنژین، کاهش عوارض تنگی عروق کرونر و پیشگیری از ایجاد سکته حاد قلبی می‌توان از دارو‌ها استفاده کرد. در اغلب بیماران با علائم آنژین، مصرف بعضی از دارو‌ها همچون دارو‌های استاتینی (مانند : آتورواستاتین ، لوواستاتین و سیمواستاتین) و آسپرین واجب است. از دارو‌های کلسیم بلوکر، دارو‌های بتابلوکر و نیترات‌ها می‌توان در کنار دیگر داروها برای کاهش علائم این بیماری قلبی استفاده کرد.

در مواردی که درمان دارویی پاسخگوی علائم بیمار نباشد یا در تست‌های انجام شده تغییرات پرخطری مشاهده شود. نیاز است که بیمار تحت آنژیوگرافی عروق قلبی قرار بگیرد. همچنین از آنژیوپلاستی یا جراحی قلب بر اساس نوع و شدت درگیری عروق قلبی، جهت کاهش علائم بیمار و کاهش خطر حملات قلبی در آینده استفاده کرد.

اهمیت رسیدگی به‌موقع جهت درمان آنژین

در این مطلب سعی کردیم به معرفی آنژین و سوالات مربوط به آن بپردازیم. همچنین درباره علائم آن همچون احساس سنگینی و فشار در قفسه سینه، راه‌های تشخیص آن همچون انجام تست ورزش و روش‌های درمان و دارو‌های موثر صحبت کردیم. در نظر داشته باشید که در صورت ادمه این درد، لازم است به پزشک مراجعه کرده و در جهت درمان آنژین اقدام نمایید.

مقالات منتخب و مرتبط

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سؤال یا نظر شما پس از ۴۸ ساعت تایید شده و پاسخ داده خواهد شد، لذا پس از این زمان مجدداً به این صفحه مراجعه کنید و جواب سؤال خود را بیابید. بسیاری از نظرات نیز پس از ۳۰ روز برای همیشه از سایت حذف خواهند شد. همچنین از اطلاعاتی که وارد می‌کنید طبق قوانین حریم‌خصوصی سایت استفاده خواهیم کرد. ارسال نظر به منزله‌ی پذیرش قوانین سایت می‌باشد.