قرص سیتالوپرام: نحوه مصرف، عوارض مصرف
یکی از شایعترین عارضههای روحی و روانی که بسیاری از مردم سراسر جهان را درگیر کرده، افسردگی است. همه مردم حداقل برای یکبار در زندگی، افسردگی را تجربه کردهاند. غم از دست دادن عزیزان، مشکلات عاطفی، مشکلات شغلی میتوانند موجب افسردگی فرد شوند. علاوه بر این موارد سبک زندگی جدید، استرس و اضطراب، تغذیه نامناسب، بیماریهای مختلف، مصرف دارو نیز از عوامل مهم ابتلا به افسردگی هستند.
آیا افسردگی عارضهای قابل درمان است؟ آیا میتوان این عارضه را با دارو درمان کرد؟
افسردگی هم مانند سایر بیماریهای روحی یا جسمی قابل درمان بوده و میتوان به کمک دارودرمانی یا روشهای غیردارویی آن را درمان کرد. مصرف قرصهای ضدافسردگی از بهترین گزینههای دارودرمانی هستند که باید توسط پزشک تجویز شوند. سیتالوپرام یکی از رایجترین داروهایی است که بیشتر پزشکان برای درمان افسردگی آن را تجویز میکنند.
در ادامه این مطلب با ما باشید تا در رابطه با مصرف داروهای ضدافسردگی چون سیتالوپرام اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار دهیم.
سیتالوپرام چیست؟
تولید داروی سیتالوپرام را برای اولین بار یک شرکت داروسازی دانمارکی در سال 1989 آغاز کرد. تولید این دارو توسط کشور دانمارک در سال 2003 به پایان رسید. اما اکنون شرکتهای مختلفی در سراسر جهان، در حال تولید سیتالوپرام هستند.
در حال حاضر داروهای ضدافسردگی بسیاری وجود دارند، هر یک از این داروها عوارض و مزایای خاص خود را دارد. اما یکی از رایجترین داروهایی که برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد، سیتالوپرام است. Celexa یا سیتالوپرام در دسته داروهای بازدارنده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) قرار دارند و اختلالات خلقی و اضطرابی را درمان میکنند. سروتونین مواد شیمیایی انتقال دهنده عصبی است که در تنظیم خلق و خوی فرد نقش بسیار مهمی دارد. مصرف این دارو میتواند سطح سروتونین بدن را متعادل کند و از حملات عصبی و سایر اختلالات روحی و روانی خودداری کند.
سیتالوپرام قادر است تا اضطراب، استرس، وحشتزدگی ناگهانی را درمان کند. اما در بیشتر مواقع برای درمان افسردگی تجویز میشود.
این دارو را باید در دمای کمتر از 30 درجه نگهدارید، بهترین زمان هم برای مصرف شربت سیتالوپرام 16 هفته بعد از باز کردن درب آن است.
نحوه مصرف سیتالوپرام
سیتالوپرام را نمیتوان خودسرانه مصرف کرد، مصرف این دارو باید بنابر تجویز پزشک باشد. معمولا پزشکان با دوز بسیار کم شروع میکنند و با توجه به شدت عارضه، دوز مصرفی دارو را افزایش میدهند. بهتر است زمان مصرف این دارو و مقدار آن را پزشک مشخص کند. بهترین زمان برای مصرف این دارو ابتدای صبح و عصر است.سیتالوپرام را برای جذب بهتر باید با یک لیوان آب میل کنید، مصرف این دارو در کنار غذا خوردن نه تنها به جذب بیشتر آن کمکی نمیکند بلکه موجب جذب کمتر این دارو میشود. بعد از مصرف این دارو میتوانید در هفته اول تا چهارم، نتایج اولیه آن را مشاهده کنید. مدت زمان رسیدن به نتیجه با توجه به شدت افسردگی در افراد یکسان نیست. برخی افراد با وجود مصرف دارو همچنان افسرده هستند. بهتر است برای بهبود این عارضه مجددا به پزشک مراجعه کنید. از نظر پزشکان مصرف سیتالوپرام 20 تا 40 میلیگرمی برای انسان بیخطر است، اما دوزهای بالاتر این دارو میتواند عوارض جبرانناپذیری را برای فرد به همراه داشته باشد.
کسانی که دارای عارضههایی چون مشکلات قلبی، فشار خون بالا، مشکلات جنسی، مشکلات خونریزی، سکته مغزی، اختلال دوقطبی، تشنج و بیماری کبدی هستند باید با تجویز پزشک این دارو را مصرف کنند.
تداخل دارویی سیتالوپرام
در حال حاضر داروی سیتالوپرام به دو شکل قرص و شربت در داروخانهها عرضه شده است. مصرف بیش از اندازه و طولانی مدت سیتالوپرام هم میتواند باعث مشکلات قلبی شود.
علاوه بر این موضوع، مصرف همزمان برخی داروها با سیتالوپرام به دلیل ترکیبات شیمیایی مختلفی که دارند با عوارض بسیاری همراه است. استفاده همزمان از داروهای تریپتوفان، ترامادول، سایمتیدین و رقیق کنندههای خونی با سیتالوپرام تداخل دارویی دارد. به همین دلیل در صورت استفاده از هر یک از داروهای ذکر شده، از مصرف سیتالوپرام بپرهیزید یا با مشورت پزشک این کار را انجام دهید.
نکات مهم قبل از مصرف سیتالوپرام
قبل از مصرف سیتالوپرام لازم است که به چند نکته توجه داشته باشید:
- قبل از مصرف این دارو در رابطه با داروهایی که مصرف میکنید، با پزشک معالج صحبت کنید.
- پزشک باید قبل از تجویز این دارو از تمام سوابق روحی و روانی بیمار مطلع باشد.
- در صورت بروز هرگونه آلرژی و حساسیتی به این دارو، آن را با پزشک در میان بگذارید.
عوارض مصرف سیتالوپرام
عوارض مصرف سیتالوپرام به چند دسته تقسیم میشود. عوارض مصرف طولانی مدت دارو، عوارض قطع مصرف سیتالوپرام، عوارض جانبی. شدت عوارض در هر دسته متفاوت است.
عوارض مصرف طولانی مدت سیتالوپرام
از عوارض مصرف طولانی مدت این دارو هم میتوان به مشکلات جنسی، اثرات غدد درون ریز، خستگی، تاثیر منفی روی بارداری، خودکشی، ضربان قلب غیر طبیعی اشاره کرد.
عوارض جانبی مصرف سیتالوپرام بعد از گذشت مدتی از قطع مصرف این دارو کاهش پیدا میکند. اما عوارض ناشی از مصرف طولانی مدت این دارو میتواند تا مدتها در بدن باقی بماند، به همین دلیل است که بیشتر پزشکان این دارو را به صورت دورهای و مقطعی با دوزهای متفاوت برای مراجعین تجویز میکنند.
- عوارض قطع مصرف سیتالوپرام
همانطور که مصرف این دارو باید با تجویز پزشک باشد، قطع مصرف آن هم باید با تجویز پزشک انجام شود. به هیچ عنوان نباید مصرف آن را به طور ناگهانی قطع کرد، این امر میتواند با عوارض جانبی بسیاری چون سردرد، سرگیجه، سبکی سر و غیره همراه باشد. - عوارض جانبی مصرف سیتالوپرام
مشکلات جنسی، سرگیجه، خشکی دهان، از دست دادن اشتها، اختلال در خوابیدن، حالت تهوع، علائم سرماخوردگی، خونریزی بینی از مهمترین عوارض جانبی مصرف سیتالوپرام است.
آلرژی به سیتالوپرام
داروها از ترکیبات شیمیایی مختلف ساخته شدهاند، به همین دلیل با سیستم بدنی همهی انسانها سازگاری ندارد. بسیاری از بیماران با مصرف سیتالوپرام دچار آلرژی و حساسیت میشوند.
آلرژی به این دارو معمولا با جوشهای پوستی، خارش و التهاب در ناحیه گلو، مشکلات تنفسی، سردرد و سرگیجه شدید، کهیر، تاول، تورم صورت و لبها، درد مفاصل خود را نشان میدهند.
جمع بندی
درمان افسردگی با روشهای دارویی و غیردارویی امکانپذیر است. افسردگی یک اختلال مربوط به مغز است که میتوان به کمک رواندرمانی و مصرف داروهای ضد افسردگی چون سیتالوپرام آن را درمان کرد. معمولا پزشکان برای بیمارانی که به افسردگی خفیف مبتلا هستند داروهای ضدافسردگی با دوز کم تجویز میکنند. سیتالوپرام هم جز آن دسته داروهایی است که مصرف آن در دوز پایین عوارض خاصی ندارد، اما در دوزهای بالا میتواند عوارض بسیاری به همراه داشته باشد. در این مطلب سعی کردیم تا در رابطه با داروی سیتالوپرام، عوارض مصرف این دارو، کاربرد داروی سیتالوپرام اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم.