اگزمای سر انگشتان دست و پا
علائم، تشخیص و درمان درماتیت نوک انگشتان
اگزمای انگشت (Fingertip Eczema) یک بیماری پوستی بوده که می تواند نوک انگشتان دست و پا را درگیر کند و باعث ایجاد ترک و پوسته ریزی سر انگشتان شود. اگزمای سر انگشتان با ترک خوردگی و سوزش نوک انگشت خود را نشان می دهد. در ادامه به بررسی علائم، تشخیص و درمان این اگزما می پردازیم.
اگزمای نوک انگشتان چیست؟
اگزمای نوک انگشتان همانطور که از اسمش پیداست، محدود به سر انگشتان است و در این بیماری یک یا چند انگشت می توانند درگیر شوند. در اگزمای سر انگشتان معمولا خارش وجود ندارد یا بسیار محدود است اما حساسیت در لمس و احساس سوزش در نوک انگشت بسیار شایع است.
علائم اگزمای سر انگشتان
همانطور که گفته شد این بیماری با التهاب، اختلال حسی و سوزش نوک انگشت خود را نشان داده و ممکن است چند انگشت را درگیر کند. خارش معمولا وجود ندارد.
علائم پوستی
مهم ترین مشخصات و نشانه های پوستی عبارتند از:
- خشکی شدید پوست.
- پوسته پوسته شدن سر انگشتان.
- ایجاد رنگ صورتی و ترک خوردگی (شقاق) در نوک انگشتان.
در زیر پوسته ها، پوست حساس و قرمز رنگی نمایان می شود. نوک انگشتان بسیار خشک، نرم، قرمز و شکننده هستند. این بیماری التهابی تمایل به مزمن شدن دارد. معمولا وزیکول ها تشکیل نمی شوند.
فرآیند تغییرات پوستی معمولا قبل از رسیدن به مفصل اینترفالانژیال (بین بندانگشتی) دیستال (انتهایی) متوقف می شود.
این بیماری بیشتر در فصل زمستان ایجاد می شود و می تواند هر سال عود کند. البته کاملا محدود به فصل زمستان نیست و در تمام طول سال ممکن است رخ دهد. این بیماری در کودکان شایع نیست و معمولا در بزرگسالان دیده می شود.
علت ایجاد اگزمای نوک انگشت چیست؟
علل مختلفی برای ایجاد این بیماری پوستی معرفی شده اند. آتوپی ممکن است یک عامل زمینه ساز باشد، همچنین مواد شیمیایی تحریک کننده یا تماس سایشی پوست، ممکن است در ایجاد بیماری نقش داشته باشند. تماس سایشی مکرر به دلیل کار با کاغذ به عنوان یک عامل تشدید کننده مطرح شده است.
درماتیت تماسی آلرژیک نسبت به گیاهان، رزین ها، و چسب ها نیز ممکن است در ایجاد این بیماری پوستی نقش داشته باشد.
مواد آلرژی زای شغلی و مرتبط با سرگرمی، حرارت، تماس مکرر با آب، چرخه های مکرر رطوبت و خشکی، سایش و اصطکاک را نیز به عنوان علل ایجاد کننده اگزمای انگشتان باید مورد توجه قرار داد.
سیر و پیش آگهی بیماری
این بیماری ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد و می تواند نسبت به درمان بسیار مقاوم باشد. اغلب نمی توان به سادگی یا به صورت مداوم از عوامل ایجاد کننده ی بیماری اجتناب نمود. التهاب ممکن است در نوک انگشتان شروع شود ولی می تواند به آرامی پیشرفت کند و انگشت ها و کف دست ها را نیز درگیر نماید.
تشخیص های افتراقی
از جمله تشخیص های افتراقی اگزمای سر انگشتان می توان به آلرژی تماسی و بیماری پسوریازیس اشاره کرد. بنابراین باید بیماری را از نظر ابتلا به آلرژی تماسی و پسوریازیس بررسی وکرد. سایر نشانه ها و مکان های پسوریازیس را باید با دقت جستجو کرد تا این تشخیص کنار گذاشته شود.
علائم آلرژی تماسی را باید در افرادی که با پیاز گل لاله سروکار دارند، گل فروش ها، دندان پزشکان یا افراد دیگری که با چسب های نوع آکریلات کار می کنند، مد نظر قرار داد.
همچنین حساسیت و آلرژی نسبت به ناخن های مصنوعی را نیز باید مورد توجه قرار داد. اگر ناخن از بستر آن جدا شده باشد (اونیکولیز)، باید عفونت کاندیدایی (نوعی عفونت قارچی پوست) را در نظر داشت.
درمان اگزمای سر انگشتان دست
اجتناب از عامل زمینه ساز
در ابتدا باید عامل زمینه ساز ایجاد کننده ی بیماری را از بین برد. از بیماری درخواست می شود که از چرخه های مکرر رطوبت و خشکی، پاک کننده ها یا حلال های تحریک کننده، حرارت و سایش نوک انگشتان دوری کند.
درمان دارویی و پماد
درمان اگزمای سر انگشتان مثل یک اگزمای تحت حاد یا مزمن است. همانطور که گفته شد باید از مواد محرک اجتناب کرد و در نواحی مبتلا باید مکرر از مواد چرب کننده استفاده نمود.
یک ملین ملایم مثل وازلین را باید مرتب مورد استفاده قرار داد. استفاده از یک کرم اسید لاکتیک (کرم ۱۲درصد Amlactin یا Lac – Hydrin ) می تواند مفید باشد.
استروئیدهای موضعی (پماد کورتون) با توان متوسط، با یا بدون پانسمان بسته، بهبود موقتی ایجاد می کنند. پوشیدن دستکش های پنبه ای و استفاده از مرطوب کننده های قوی در طول شب می تواند به کنترل این شکل بسیار مقاوم اگزما کمک کند.
اگر سایر اقدامات بی نتیجه باشند می توان کرم های حاوی قطران مثل Fototar یا ۲۱۷ MG را ۲ بار در هر روز استفاده کرد.
نکات مهم درباره اگزمای نوک انگشت
- چسب سیانواکریلات اغلب برای بستن و پر کردن شقاق های دردناک و ترک های نوک انگشت بکار می رود؛ آلرژی نسبت به این ماده شیمیایی ناشایع است ولی غیر ممکن نیست.
- محافظت از دست ها و پوست مبتلا با استفاده مکرر از وازلین و پوشیدن دستکش های پنبه ای می تواند بسیار مفید باشد.
- کاهش تحریک ناشی از شستن مکرر دست ها و کم کردن تماس با سایر عوامل محرک، شالوده درمان این بیماری است. برای کارهایی که با رطوبت همراه است و برای شستشو و تمیز کاری باید از دستکش های خانگی استفاده کرد.
- در صورت شک به تماس های شغلی با چسب ها و مواد چسبناک، رزین ها، یا گیاهان (نظیر گل فروش ها، بهداشت کاران دهان و دندان و دندانپزشکان)، حتی اگر سابقه تماس مواد «جدید» وجود نداشته باشد، باید تست حساسیت پوستی یا پچ تست (Patch Test) را انجام داد.
دیدگاهها
ارسال دیدگاهقطره یا پماد کلوبتازل
انگشتتو قطع کن✔️✔️
راه حل مناسبی نیست.
سلام من الان ۳ سال دو تا نوک انگشت شصت دستم پوستش متمایل به زرد و بسیار صفت میشه و هیچ حسی دیگه نداره و بعد ۲ روز ترک میخوره و ازش خون میاد دیگه نا امید شدم بسیار وحشتناکه
کرمهای بسیاری رو امتحان کردم اما هیچ جوابی نگرفتم کسی میتونه راهنمای بکنه ممنون میشم
نیاز به معاینه دارد. همینطوری نمیشود تشخیص گذاشت
منم مثل شمام ولی علتشو پیدا کردم و دلیلش این بود که هر وقت شیرچای میخوردم چربی خون ام میرفت بالا و نوک انگشتان دستم تا چندروز صفت میشد و سپس لایه ی پوست اولی خشک و جدا شده و خود ب خود خوب میشد به نظرم برای هر کسی متفاوته و ممکنه به دلیل حساسیت غذایی نسبت ب گروه خونیش باشه.
این چیزی که گفتید کلا ربطی نداره. شیرچایی بنده خدا رو اذیت نکنید.
کرم نرم کننده ثمین ۵ درصد
سلام نو انگشت اشاره دست راستم البته فقط یک سمتش مدتیه که ترکای ریزی ایجاد شده از وازلین دائم استفاده میکنم اثر چندانی نداشت.حالا اشاره دست چپم هم شده.یه پمادی معرفی میکنید که نتیجه بخش باشه؟فکر میکنم بتامتازن یکم بهتر بود.اما درمان نشد.
سلام انگشتان من خطوط رو توی بایمتریک نشان نمی دهد اگر هم بده خیلی ضعیف است علت وروش درمان چیست؟
سلام و احترامات
از من نوک انگشتهای دستهام و پاهام میترکه
همراه با درد و سوزیش است
لطفا نظر بدهید مشکلم چیست
سلام. روزتون به خیر
انگشت شست پای من دچار پوست مرغی شده. کمی سر هست و خیلی کم احساس سوزش دارم.
شوکه شدم. ممکنه حساسیت باشه یا بیماری پوستی از دمپایی استخر گرفته باشم
با سلام من مادر یک هفته قبل انگشت شصت دست چپش کامل ورم کرده بود و تمام همه این انگشتش رنگی آبی و سبز داشت فورا به ارومیه رفت و کلی آزمایش ازش گرفتن برای مثال سیتی اسکن، سیتی آنژیو و … و حدود ۱۲ دکتر او را دیدند برای مثال دکتر مغز و اعصاب، دکتر ارتوپد، دکتر داخلی، دکتر ریه، دکتر رماتیسم و … و گفتن هیچ رگی گرفته نشده و بعد از یک هفته برگشت و در نهایت با تزریق کلی سرم و آمپل خوب شد حالا پس از چند روز کم کم داره ورم میکنه و جایش مثل گذشته کبود می شه حالا لطفا راهنمایی کنید؟ حالا مشکل چیست؟
سلام خسته نباشید،برای ویزیت برای اگزما چطور باید تماس بگیریم؟
مدتی است بعضی از انگشتان پا نزدیک ناخن ها دچار زخم کوچکی می شوند و بعد هم بدون عفونت است دوباره هم خوب می شوند . حالتی مثل گزیدگی حشرات اما با وسعت بیشتر
سرانگشتان هم حالت سوزش و گزگز شدن مثل پرخونی هم دارد .
اندگی قند خون بالا (حدودا بین 140تا 160) هم دارم
خیلی نگرانم . میشه بفرمایید چیست؟
با عرض سلام خدمت شما
باید معاینه شوید. اینطور نمیشود تشخیص گذاشت.
سلام مجدد
آیا می تواند چیز نگران کننده ای باشد؟
سلام.منم همینطور بود اما رفتم پیش دکتر متخصص توی همدان یه دارو ترکیبی نوشت و از خودشون گرفتم و چندروزی استفاده کردم واقعا عالیه اما هر ساعت باید دستاتون رو باهاش چرب نگه دارید. اسم روی جلدش نمیدونم چی نوشته بود اما اسم دکتر متخصص پوست بود ..