اکسترن - سایت تخصصی پزشکی و سلامتی

اکسترن سایت تخصصی پزشکی و دارای مقالات معتبر پیرامون بیماری‌ها نظیر ام اس و پسوریازیس و آزمایشات پزشکی و دانلود کتاب‌های پزشکی، داروسازی و پرستاری است

قهوه گانودرما؛ عوارض و فواید قهوه و قارچ گانودرما چیست؟

قهوه گانودرما، مفید یا عارضه دار؟

بازنگری علمی توسط تیم اکسترنبروز شده در
قهوه گانودرما عوارض و فواید

قهوه گانودرما، شامل پودر قهوه فوری و پودر قارچ گانودرما (قارچ ری شی یا جان افزا) است. بعضی شرکت ها ممکن است مواد دیگری از جمله شکر یا پودرهای گیاهی به آن اضافه کنند.
بعضی از طرفداران این نوشیدنی ادعا می کنند که قهوه ی حاوی قارچ گانودرما فواید بسیاری برای سلامتی دارد. همچنین بسیاری از کسانی که می خواهند وابستگی یا اعتیاد خود را به کافئین کاهش دهند، از این نوشیدنی استفاده می کنند. اما باید بدانید که این ادعاها صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و پشتوانه علمی درستی ندارند.

چرا مردم از قهوه حاوی قارچ گانودرما استفاده می کنند؟

طرفداران این نوشیدنی و البته فروشندگان آن، ادعا می کنند که قهوه گانودرما می تواند باعث بهبود سیستم ایمنی، کاهش وزن، افزایش انرژی و کاهش خستگی، بهبود حافظه، کاهش کلسترول خون، کاهش التهاب، کاهش استرس، کند کردن روند پیری و بهبود گردش خون شود. همچنین گانودرما به عنوان یک منبع سرشار از آنتی اکسیدان معرفی می شود.

فواید مصرف قهوه گانودرما

تا به امروز هیچ تحقیق جامعی پیرامون اثرات قهوه گانودرما بر سلامت افراد انجام نشده است. هر چند بعضی تحقیقات مقدماتی نشان داده اند که قارچ گانودرما (به تنهایی، بدون قهوه!) می تواند اثرات مفیدی بر سلامتی انسان داشته باشد.

به عنوان مثال، مقاله ای در سال ۲۰۱۶ منتشر شد که در آن پیشنهاد داده شد که می توان از تزریق عصاره قارچ گانودرما به عنوان یک درمان کمکی برای تقویت سیستم ایمنی بیمار، در برابر برخی تومور ها استفاده کرد. البته این درمان به عنوان یک درمان اولیه سرطان مورد پذیرش قرار نگرفت.

همچنین بعضی تحقیقات نشان داده اند که مصرف قهوه به تنهایی می تواند مزایایی داشته باشد. قهوه می تواند باعث بهبود بیماری های مزمنی نظیر دیابت و پارکینسون شود. اما در عوض با افزایش فشار خون می تواند باعث ایجاد بیماری های قلبی عروقی گردد.

همیشه اطلاعات درمانی را از پزشکان بخواهید نه فروشندگان، “هیچ بقالی نمیگه ماست من ترشه!”

تحقیقی نیز در سال ۲۰۱۵ به انجام رسید که در آن هیچ مدرکی دال بر تاثیر مثبت قارچ گانودرما بر کاهش ریسک بیماری قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یافت نشد.

عوارض احتمالی مصرف قهوه حاوی قارچ گانودرما

مصرف قارچ گانودرما می تواند عوارضی نظیر تهوع، خشکی گلو و خشکی بینی ایجاد کند. شما حتما باید قبل از مصرف قارچ گانودرما با پزشک خود مشورت کنید. مخصوصا اگر فشار خون بالا دارید یا از داروهای ضد انعقادی نظیر وارفارین استفاده می کنید.

همچنین مصرف زیاد قهوه می تواند باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، احساس تپش قلب به دلیل آریتمی ها، ناراحتی معده، اختلال خواب و اضطراب شود.

چندین مورد گزارش شده است که افراد (مخصوصا کودکان) به دنبال مصرف قارچ گانودرما دچار مسمومیت شده اند. بنابراین پیشنهاد می شود که مصرف این قارچ باید با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت گیرد.

مطالعه ای که در سال ۲۰۱۱ انجام شد نشان داد که قارچ گانودرما تاثیر بسیار اندکی در کاهش فشار خون و بهبود کلسترول LDL و نیز قند خون داشته است اما به دلیل وجود نتایج مثبت جانبدارانه در این تحقیق، نمی توان به آن اعتماد کرد.

همچنین مطالعه ای در سال ۲۰۰۸ بر روی اثر قارچ گانودرما بر قند خون انجام شد، نشان از کاهش قابل ملاحظه قند خون، ۲ ساعت پس از مصرف این قارچ داد. با این حال نتایج این تحقیق با نتایج تحقیق مروری که در سال ۲۰۱۵ بر اثرات قلبی عروقی قارچ گانودرما انجام شد متفاوت بود. تحقیق مروری سال ۲۰۱۵ یکی از کامل ترین مطالعات مروری بود که به بررسی ۵ مطالعه دیگر پرداخت.

این مطالعه بیان کرد که تحقیقاتی که تاکنون روی اثرات این قارچ انجام شده کامل نبوده و از کیفیت مناسبی بر خوردار نیستند. ۲ مورد از ۵ تحقیق، نتایج حاصل از پلاسبو را منتشر نکردند و بنابراین قابل استفاده نیستند. ۳ مورد باقی مانده نیز اعلام کردند که قارچ گانودرما درمان مناسبی برای فشار خون، قند خون و کلسترول خون نیست. درنهایت باید گفت که اطلاعات کاملی درباره استفاده درمانی از این گیاه در دست نیست و در بعضی موارد باعث ایجاد عوارض متنوعی نظیر تهوع، اسهال و یبوست شده است.

در مطالعه ای که در سال 2015 برروی اثرات ضد دیابت قارچ گانودرما لوسیدوم انجام شد نشان داده شد که این قارچ حاوی پلی ساکاریداز، تری ترپنوئید، پروتئوگلیکان و پروتئین هایی است که اثرات ضد دیابتی دارند. این مواد نه تنها به کاهش قند خون کمک می کنند بلکه در تنظیم کلسترول، تری گلیسیریدها نیز موثر هستند که باعث کاهش عوارض دیابت نظیر آترواسکلروز عروق می شود. با این حال هنوز مشخص نیست که اثرات ضد دیابتی این قارچ ناشی از پلی ساکاریداز هاست یا پلی پپتیدازها و نیاز به تحقیقات بیشتری برای اثبات مکانیسم ضد دیابتی این قارچ نیاز است.

در تحقیقی که در سال 2018 بر روی اثرات ضد سرطان قارچ گانودرما تاکید شد اما این مقاله صراحتا ذکر کرد که در این زمینه نیاز به کارآزمایی های بالینی برروی انسان وجود دارد و نمی توان صرفا بر داده های آزمایشگاهی تکیه کرد.

تفاوت بسیاری میان “عصاره قارچ مورد استفاده در آزمایشگاه” با آن چیزی که در محصولات تجاری می بینید وجود دارد.

همیشه به یاد داشته باشید که داروهای گیاهی هیچ وقت به اندازه داروهای تایید شده ی علمی، زیر ذره بین پزشکان و داروسازان نبوده اند. علاوه بر این تفاوت بسیاری میان “عصاره قارچ مورد استفاده در آزمایشگاه” با آن چیزی که در محصولات تجاری می بینید وجود دارد. بسیاری از عوارض داروهای گیاهی به خوبی شناخته نشده اند. متاسفانه بسیاری از مردم فکر می کنند که داروهای گیاهی هیچ ضرری ندارند و می توان آن ها را به هر میزان که خواست مصرف کرد. موارد متعددی از ایجاد بیماری های کبدی، کلیوی، گوارشی و … به دنبال مصرف خودسرانه داروهای گیاهی گزارش شده اند.

مقالات منتخب و مرتبط

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ها

ارسال دیدگاه
  1. بهناممی‌گوید:

    اگر ابهامات زیادی در مصرف گانودرما وجود دارد چگونه قهوه فوری حاوی عصاره این قارچ از سازمان غذا و دارو مجوز سیب سلامت گرفته است؟ ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. :پاسخ سؤال را می‌دهد:

      با عرض سلام خدمت شما

      والا کوروش کمپانی هم مجوز داشت.

  2. Toktam sgfمی‌گوید:

    مثل طعم چای ماسالا رو میده قهوه ش خوشمزه ست اما حیف که لاغرنمیکنه.اگه هم برای کسی بوده به نظرم موقت بوده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سؤال یا نظر شما پس از ۴۸ ساعت تایید شده و پاسخ داده خواهد شد، لذا پس از این زمان مجدداً به این صفحه مراجعه کنید و جواب سؤال خود را بیابید. بسیاری از نظرات نیز پس از ۳۰ روز برای همیشه از سایت حذف خواهند شد. همچنین از اطلاعاتی که وارد می‌کنید طبق قوانین حریم‌خصوصی سایت استفاده خواهیم کرد. ارسال نظر به منزله‌ی پذیرش قوانین سایت می‌باشد.